Caseload verloskunde

Past een caseload verloskundige bij mij?

 

De makkelijkste manier om erachter te komen of een caseload verloskiundige bij jou past, is om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

In dat gesprek kun je je vragen stellen, vertellen wie jij bent en wat je nodig denkt te hebben in de begeleiding van jouw zwangerschap en jouw specifieke situatie. En zij kan vertellen hoe zij haar zorg vormgeeft. Vind hier een caseload vroedvrouw bij jou in de buurt.

Is een kennismakingsgesprek op dit moment nog een te grote stap voor je?

Misschien helpt het je om andere vrouwen te horen over hun ervaring met caseload verloskundigen!
Die ervaringen kun je hier bekijken en lezen.

Hieronder vind je nog een aantal redenen om voor een caseload verloskundige te kiezen:

Je weet wie je hebt en wie je krijgt 

Caseload verloskundigen werken alleen of met z’n tweeën. Bijna altijd zal je daardoor een bekend en vertrouwd gezicht bij je bevalling krijgen. Iemand die jou goed kent en die jij goed kent.

Er is veel tijd voor jou (en voor je partner als je die hebt)

Tijd voor al je vragen, angsten, successen, twijfels, zorgen en uitdagingen. Ook voor onderwerpen die niet eens rechtstreeks met je zwangerschap te maken hebben. Een caseload vroedvrouw wil jou echt goed leren kennen inclusief alles wat er in jouw leven speelt. Ook is er veel aandacht voor je partner en jullie relatie. Jullie zijn uniek, ook als koppel. 

Wat heb jij nodig om het traject van zwangerschap en bevalling tot een prachtige ervaring te maken?  Om jou goed te leren kennen, duren consulten minimaal een half uur, maar vaak ook langer. Bij een reguliere praktijk zijn de consulten gemiddeld tien tot vijftien minuten. Door de extra tijdsinvestering bij de caseload verloskundige bouw je samen echt iets op. 

Je bouwt een persoonlijke band op

Doordat er voldoende tijd is om elkaar te leren kennen en je maar één of hooguit twee verloskundigen hoeft te leren kennen is er tijd voor verdieping. Het contact is niet zakelijk of praktisch, maar persoonlijk. Het gaat over meer dan alleen het ‘controleren’ van je zwangerschap. Je bent geen nummer, maar een uniek persoon en zo wordt je ook behandeld.

Jouw autonomie is heilig. Jouw lichaam, jouw keuzes 

Een caseload verloskundige neemt geen beslissingen voor jou of over jou. Wel neemt ze de tijd om je te informeren over eventuele risico’s en mogelijkheden. Ze gaat samen met jou op zoek naar wat daarin het beste bij jou past wat betreft eventuele ingrepen of onderzoeken. Of juist niets doen. Mocht er extra hulp nodig zijn van een andere zorgverlener zoals een gynaecoloog, dan gaat ze met je mee naar de consulten. 

Je verloskundige blijft van begin tot einde bij je

In beleidsmakers jargon heet dat ook wel ‘continuïteit van zorgverlener’. Zoals de zorg nu geregeld is in een reguliere praktijk, wordt je overgedragen naar het ziekenhuis in geval van een medische indicatie. Een caseload verloskundige blijft altijd bij je. Ook als je bevalling 30 uur duurt. Ook als je ingeleid wordt. Ook als je een ruggenprik wil. Ook als je bevalling eindigt met een keizersnede. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de kans op een medische indicatie veel kleiner is als als er continuïteit van zorg gegeven wordt, daarnaast is er minder kans op vroeggeboortes *. 

Zeer grote kans dat je vertrouwde verloskundige ook echt bij de geboorte zal zijn

De kans dat er twee zwangeren tegelijkertijd gaan bevallen is bij een caseload praktijk super klein. Een caseload verloskundige committeert zich om maximaal 5 zwangeren per maand aan te nemen. Dat maakt de kans dat er twee baby’s tegelijk geboren worden statistisch heel klein. Gebeurt dit toch, dan is er altijd een andere caseload verloskundige beschikbaar om er helemaal voor jou te zijn en bij je te blijven. Meestal zal in die zeldzame situaties je eigen verloskundige ook nog deels bij jouw bevalling aanwezig zijn nadat de eerste baby geboren is. Is jouw bevalling begonnen dan gaat je verloskundige (of haar back-up collega) niet meer weg, ongeacht hoe lang jouw baby er over doet om geboren te worden.

Je mag altijd bellen, ook zonder spoedeisende vragen

Als het stoort, zal je verloskundige je altijd later terug bellen. Contact opnemen is laagdrempelig. Er is niet zoiets als een ‘telefonisch spreekuur’. Omdat ‘de caseload’ (het totaal aantal zwangeren in zorg) van een caseload verloskundige klein is zijn er maar weinig telefoontjes te beantwoorden. 

Je afspraken zijn makkelijk te verzetten 

Een caseload verloskundige plant haar afspraken ruim en verspreid door de week om voorbereid te zijn op een eventuele bevalling. Daarom zal ze zelf jouw afspraak ook wel eens verzetten. En is er altijd plek op een andere dag of tijdstip. Wist je trouwens dat dat vreemd genoeg bijna nooit gebeurt? Het is alsof baby’s weten wanneer er spreekuur is en wanneer niet…

Je wordt minder vaak doorverwezen voor medische zorg met betere uitkomsten bovendien

Gemiddeld wordt in een caseload praktijk 24,2% van de zwangeren doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra zorg tov 37,4% in reguliere praktijken.. 

Tijdens de bevalling heeft 22,8% enige vorm van extra medische zorg in het ziekenhuis nodig vergeleken met 28,3% in de reguliere praktijk.

Je hebt minder kans om onnodig ingeleid te worden

Heb je een caseload verloskundige, dan is de gemiddelde kans op een inleiding van je bevalling 13,2% versus 21% bij een reguliere (groeps) praktijk.

Je hebt meer kans op een spontane vaginale baring

84 % van caseload cliënten bevalt spontaan vaginaal versus 77% in de reguliere zorg.

Wil je graag thuis bevallen? 

Bij caseload verloskundigen bevalt 39,4% thuis tov 16,1% regulier. Maar eerlijk is eerlijk: vrouwen die graag thuis willen bevallen zijn ook eerder geneigd om voor een caseload verloskundige te kiezen. Dit verschil in ‘populatie’ verklaart echter niet het totale verschil in percentages thuis- en ziekenhuisbevallingen. 

Tot slot

13,1% meer kans om zonder kleerscheuren in je kraambed te liggen: 41,3% heeft een zogeheten ‘gaaf perineum’ versus 28,2% zondere rupturen bij de reguliere verloskundige.

 

*Bronnen: 

 

  1. Sandall J, Soltani H, Gates S, Shennan A, Devane D. Midwife-led continuity models versus other models of care for childbearing women. Cochrane database Syst Rev 2016;4:CD004667. Beschikbaar via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27121907
  2. De Jonge A, Nieuwenhuijze M, Groenen C, et al. Factsheet Continuïteit van zorgverlener in de geboortezorg. Beschikbaar via https://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws- overzicht/detail/nieuw-factsheet-continu-teit-van-zorgverlener-in-de-geboortezorg/2806
  3. Offerhaus, P., Jans, S., Hukkelhoven, C. et al. Women’s characteristics and care outcomes of caseload midwifery care in the Netherlands: a retrospective cohort study.BMC Pregnancy Childbirth 20, 517 (2020). https://doi.org/10.1186/s12884-020-03204-3