Caseload verloskunde

Ervaringen

Dit zeggen oud-cliënten over deze vorm van verloskunde

“Twee keer heb ik mogen ervaren hoe het is om nieuw leven in je te voelen groeien.

Twee keer heb ik mogen ervaren hoe mooi, intens en kwetsbaar een zwangerschap en een bevalling zijn.

Twee keer heb ik de keuze gemaakt om thuis in bad te bevallen.

De eerste keer heb ik de keuze gemaakt om mij te laten begeleiden door een reguliere verloskundige, de tweede keer heb ik de keuze gemaakt om mij te laten begeleiden door een caseload verloskundige. Bij mijn tweede zwangerschap heb ik mogen ervaren hoe fijn het is als je begeleid wordt door iemand die jou helemaal ziet, die weet wat jouw sterke kanten zijn en de kanten waar je net wat extra ondersteuning bij nodig hebt. Ik heb mijn eigen keuzes kunnen maken, ook al waren dat niet altijd de meest voor de hand liggende keuzes. Het waren wel de keuzes waar wij voor ons kindje achter konden staan, waar wij ons goed bij voelde. Hierdoor heb ik mij tijdens mijn zwangerschap heel erg in mijn kracht gevoeld. En toen het tijdens de bevalling anders liep en ik even uit mijn kracht was, toen was ik blij dat mijn vroedvrouw mij echt kende.”

Angelique, moeder van 2

“Mijn thuisbevalling is het mooiste moment in mijn leven geweest en daar ben ik mijn caseload verloskundige nog altijd heel erg dankbaar voor.

Zij heeft mij geholpen mijn grens te onderzoeken en me telkens weer zacht en liefdevol uitgenodigd of ik die grens wel of niet wilde verruimen.

Ik begon mijn zwangerschap met de wens voor een primaire keizersnede onder algehele narcose en eindigde uiteindelijk met een thuisbevalling. Dat was nooit gebeurd als ik begeleid was door een groepspraktijk met verloskundigen die elkaar aflossen. Dan had ik nooit de veiligheid gevoeld om daarvoor te durven kiezen. En dus nooit die prachtige herinnering gehad voor de rest van mijn leven.”

Sylvia, moeder van 3

“Mijn caseload verloskundige was er voor me toen ik me (eigenlijk al heel lang) verloren en onbegrepen voelde bij mijn reguliere verloskundigenpraktijk en zij mij opving met waardevolle steun en inzichten, gedeeld met ervaring en passie voor het vak, zoals een échte vroedvrouw betaamt. Ze herinnerde me aan mijn rechten tijdens de bevalling waardoor er een nieuwe wereld voor mij openging. De tijd die ze voor me nam en de zorgzame aandacht tijdens de rustige en prettige controles waarin ze vol geduld alles uitlegde en ik telkens opmerkte hoe bijzonder ik het allemaal vond en zij dan reageerde met een trieste glimlach: ‘Dit zou normaal moeten zijn’. Ik, die het toen allemaal al dacht te weten, leerde de kracht van het omarmen van het nieuwe en het loslaten van het oude. Ze bood mij die ruimte met warmte, respect en wijsheid. Dit bijzondere opgedane inzicht draag ik dan ook dankbaar mee in mijn eigen leven en werk. Dankjewel voor het kruisen van mijn pad, lieve caseload verloskundige.”

Aziema, moeder van 4