Caseload verloskunde

Achtergrond

Hé jij daar!

Wat leuk je hier tegen te komen.

Ik heb geen idee wie je bent.

Omdat je geklikt hebt op ‘verras me’ weet ik al wel dat je nieuwsgierig bent, open, flexibel, bereid om buiten de gebaande paden te lopen en ‘out of the box’ te denken. Leuk! En welkom in het struikgewas buiten de doos…

Door deze kwaliteiten ben je mogelijk een journalist?
Of een collega die door deze eigenschappen heel geschikt is om caseloader te zijn of te worden?
Of je bent een beleidsmedewerker, bij een zorgverzekeraar of een politiek partij of….?
Of….? Verras ons door ons hier te vertellen wie je bent en wat je hier komt halen.

Mogelijk ben je op zoek naar creatieve oplossingen voor ons gezondheidszorg systeem dat niet meer functioneert. Zoals er wel meer niet meer functioneert in de huidige maatschappij.

Het is alsof alles wat groot, bureaucratisch, geprotocolleerd en ‘bottom down’ was, zand in de raderen heeft gekregen. Tegelijk zien we overal dat initiatieven die klein, menselijk en ‘bottom up’ zijn,  succesvol en duurzaam zijn.

Denk aan Broodfondsen, Buurtzorg, podcasts, vloggers, singer songwriters, zzp’ers, zelfgebakken brood, borstvoeding, gastouder kinderopvang en ga zo maar door.

Wij geloven dat caseload verloskunde hier ook een voorbeeld van is en de onderzoeken die hier internationaal naar gedaan zijn onderschrijven dat.

Wat moet je namelijk doen als dingen ingewikkeld (geworden) zijn?

Juist, terug naar de basis!

En de basis van geboortezorg is 1 zwangere vrouw met 1 vroedvrouw. Groepspraktijken zijn pas eind vorige eeuw ontstaan, gynaecologen een eeuw daarvoor en vroedvrouwen zijn er al sinds het begin van de mensheid. We noemen het ook wel het ‘tweede oudste beroep ter wereld’.

De basis van het vak verloskunde is dus een vrouw bijstaan tijdens de periode van een kind krijgen. En dat bijstaan lukt het beste als je elkaar goed kent.

Het vak van vroedvrouw, later verloskundige, is ontstaan vanuit vrouwen in een dorp die elkaar hielpen. Moeders, zusters, tantes, buurvrouwen. En de meest ervarene van zo’n groep vrouwen, de ‘wijze vrouw’, die werd ‘de vroedvrouw’.

En omdat zij daardoor veel tijd besteedde aan dat bijstaan van andere vrouwen werd ze betaald in de vorm van een kip, een maaltijd en op den duur gewoon geld. Toen werd het een vak en gingen vroedvrouwen elkaar trainen.

Nu is de tijd gekomen dat we de eerste pioniers van deze ‘terug naar de basis’ beweging in het licht gaan zetten. Dat caseload verloskunde weer regulier mag worden en de groepspraktijk een uitzondering.

Elke vrouw een eigen vroedvrouw.

Op deze website kun je je verdiepen in de meerwaarde van deze vorm van verloskunde.

  • Wat is het en wat is het niet (meer)?
  • Welke internationale studies zijn er gedaan naar dit fenomeen?
  • Wat zijn de cijfers als we zeggen: het is een win-win-win: beter voor families, beter voor de verloskundige en beter voor de maatschappij?
  • Wat vinden vrouwen zelf van caseload verloskunde? Hoe kan jij bijdragen aan het op de kaart zetten van deze ‘back to basic’ beweging?
  • Caseload verloskunde is de weg uit het moeras van toenemende verwijzingen, kunstverlossingen en oplopende zorgkosten.